ВИТАМИН Б5

Дефицитарност во витамин Б5 води до субоптимален метаболизам. Причината? Б5 е инкорпориран во коензимот А кој е есенцијален за: - разложување на мастите, шеќерите и протеините за енергија - продукцијата на холестерол (ова е позитивно) и жолчни соли - синтеза на клеточни мембрани - формирање на црвени крвни зрнца, сексуалните хормони и...

Повеќе

Витамин Б1 (Тиамин)

Дали сте слушнале за берибери, Верникеова енцефалопатија или Корсакова психоза? Симптомите се слабост, вкочанетост, болка и пецкање во екстремитетите, нарушување на рефлексите, зголемено срце, забрзан пулс, срцева слабост, парализа или нарушено движење во мускулите околу окото итн. Доколку имате Корсакова психоза тоа може да ве доведе до...

Повеќе

Ноќно слепило и нарушен биоритам – Витамин А

Едвард Шварц е херој. Добро не таков херој, тој бил доктор кој бил пратен на австралиска фригада околу светот. Пред неговото испловување му било предложено да го тестира традиционалниот лек за ноќното слепило. Кој бил тој лек? Варен џигер. Која храна има најмногу витамин А? Џигер.. интересно.. 75 од 352 патници на бродот добиле ноќно сле...

Повеќе
© Кинетикс Фитнес 2021