Замор и подуеност – Витамин А

Се започнува со замор, проблеми со станувањето и губење на мотивацијата во текот на денот. Се погледнуваш во огледалото и ја забележуваш подуеноста на твоето лице. Добредојде во светот на хипотироидизам. Веројатно не го знаете ова, но тироидниот хормон (Т3) и витаминот А се извонреден тим. Тие работат синергистички за да го претворат хол...

Повеќе

Витамин Б2 – Рибофлавин

Ќе почнеме со естетика. Црвени линии кај кои пука кожата на крајот на вашите усни (google angular stomatitis), на крајот на очите, на рабовите на носот, ушите или кај гениталиите. Ова се симптоми на низок внес на витамин Б2. Се случува поради тоа што вашата кожа е инфламирана и има преголема продукција на себум, а со тоа се мрси и кожата....

Повеќе

ВИТАМИН Б5

Дефицитарност во витамин Б5 води до субоптимален метаболизам. Причината? Б5 е инкорпориран во коензимот А кој е есенцијален за: - разложување на мастите, шеќерите и протеините за енергија - продукцијата на холестерол (ова е позитивно) и жолчни соли - синтеза на клеточни мембрани - формирање на црвени крвни зрнца, сексуалните хормони и...

Повеќе
© Кинетикс Фитнес 2021